tirsdag 6. desember 2016

Rapport fra tre kystmeiteturer i vinter

Her kommer en liten samlerapport fra de siste kystmeiteturene på Haugalandet, med varierende resultater og godt selskap fra en bergenser med nyinnkjøpt kystmeiteutstyr.






17. november 2016 - på godfot med piggskatene
En av de bedre måtene å innvie ei karpestang på, er skatefiske. Disse særdeles fascinerende skapningene er artige fightere og stor sport å kjøre på lett kystmeiteutstyr, men det er ikke alltid de er like bitevillige. Denne dagen var de definitivt det.

Den første skata var det Ronny som fikk, og god start på kystmeitekarrieren til hans nye Shimano Beastmaster karpestang.
Piggskate i standardstørrelse og ett stykk fornøyd bergenser.
Foto: Lasse Bøe
Det skulle vise seg å være bra trøkk i skatene i dag, og i løpet av et par intense timer hadde vi slått dagsrekorden min på denne plassen. Den var tidligere på 5 skater på land, og vi landet 6 stk og mistet en overflata.

Dette hadde vært ny bestenotering på piggskate for min del, hadde jeg klart å finne
vekta mi. Et sted mellom 5 og 6 kg tipper vi.
Foto: Ronny Breivik

Av blikket mitt her, forstår man gjerne hvorfor det heter piggskate.
Foto: Ronny Breivik
Litt mindre, men like moro.
Foto: Ronny Breivik
Foto: Ronny Breivik
Som seg hør og bør, fikk guiden flest skater med mine fem, mens Ronny fikk en og mista en i overflata.Men det viktigste - karpestanga til Ronny har fått dåpen sin.

5. desember - testing av ny plass
Mandag etter jobbehelg var Ronny gira på en ny tur, og denne gangen klaffet det litt bedre for min del. Ronny hadde hatt noen bomturer på egenhånd mens jeg enten har sovet ut rusen etter en bytur eller at jeg har vært på nattevakt, og vi var begge temmelig klare for frisk luft og bøyde stenger.

Ronny har sagt siden dag en at det ikke blir mye matfisk av å fiske med meg, og har et behov for ha med matfisk med hjem for å fortsatt få lov til å fiske med "han derre Lasse", og hvem kan klandre han? Det samme behovet har jeg faktisk selv, da jeg alt for sjeldent har med matfisk hjem.

Derfor ble det lagt planer om å prøve oss på torsken på Bokn, som angivelig skal sige innover mot grunnere farvann i disse dager. Jeg annonserte turen på Facebook-gruppa til Kystmeite i Norge på forhånd i håp om at vi kan få i gang et kystmeitemiljø her på Haugalandet, og fra Stavanger kom det svar. Åsmund Evensen var klar for litt meiting.

Ronny og Åsmund rigger seg opp.


Det ble en etterhvert fiskerik dag, men lite spennende. Jeg fikk ganske tidlig ei lita piggskate, før en hvitting fant det andre agnet mitt. Hvittingen var i prima matstørrelse, og det var flere der ute. Åsmund dro opp et større antall som ble med han hjem. Litt seenere fikk jeg ei berggylte.

Det er først når det runner på stanga mi at ting begynner å bli spennende, og en brukbar middagstorsk på 2-3kg blir dratt på land.

Artslisten på tre mann ble til slutt ble en piggskate (og flere mistet), og bunke med hvitting, en makrell, en berggylte og makrell.

Ronny på sin side blanket, men skulle få sin revansje dagen etter.

6. desember - payback time for bergenseren
Turen dagen i forveien gav absolutt mersmak, og jeg og Ronny avtalte en ny tur til samme stedet. Det var betraktelig treigere i dag. Ronny hadde mye napping i stengene sine, men slet med å kroke noe av det. Gnur man lenge nok får man resultater, og til slutt får endel Ronny flex i staget og en matfisk (!) kommer på land.

Lyr ble dagens første fisk på land, og Ronny får fortsatt lov å fiske med meg. ¨
Foto: Lasse Bøe
Nappingen på stengene til Ronny fortsetter ut over dagen, men ingenting vil sitte. Jeg på en annen side var taus tilskuer til napp-gildet på venstreflanken, for på mine stenger skjedde det virkelig ingenting. Etter en stund hoier Ronny til, og han kjører fisk. Igjen.

Ronny med sin andre Haugalands-skate, og var fornøyd selv om den ikke ble med hjem som mat.
Foto: Lasse Bøe 
Dette var det eneste som skjedde. Kort og godt. Ronny fikk fisk. Jeg blanka. Og det er helt greit.

1 kommentar:

  1. Neste gang må piggskaten få bli med hjem. Ovnsbakt med hvitløk, tomat og oliven. Fantastisk godt! Men NB: Må avlives og fileteres og spises raskest mulig, ellers blir den "sur", noe med at den er i haifamilien å gjøre...

    SvarSlett