onsdag 6. januar 2016

Enkroks paternoster til større fisk

Enkelt paternostertackel med en krok, myntet på større arter. Jeg har listet opp de komponentene jeg liker og foretrekker å knyte dette tackelet av. Dette er et utgangspunkt - ingen fasit.




Komponentliste

Hovedsene/tackelkropp (bør stå i stil til kastevekt)
- 0.80mm Sufix Superior
- 0.80mm Sakuma Rig Body

Krokfortom (bør stå i stil til forventet fangst og art)
- 0.60mm Sufix Superior
- 0.80mm Sufix Superior
- 0.80mm Sakuma Rig Body
- 1.0mm Sakuma Rig Body

Krok (bør stå i stil til forventet fangst og art)
- Sakuma Manta Extra
- Owner SSW
- Cox & Rawles Meat Hooks
- Gamakatsu Big River
- Matzuo Sickle Octopus

Øvrig
- 2 metallcrimps med enkelt hull
- 2 plastperler
- 2 svivler (bør stå i stil til kastevekt og forventet fangst og art)
- 1 søkkeklips (bør stå i stil til kastevekt)

Knytetips
  • 1) Klipp av ønsket lengde med hovedsene, og knyt på et søkkeklips.
  • 2) Træ på komponentene i rekkefølgen crimp-perle-svivel-perle-crimp
  • 3) Avslutt med å knyte den siste svivelen til andre enden av hovedsena. 
  • 4) Klipp av ønsket lengde krokfortom, og knyt på kroken
  • 5) Knyt krokfortommen til svivelen som du trædde inn på hovedsena (steg 2)
  • 6) Bruk en tang til å klemme crimpene fast på hovedsena (se illustrasjon for utgangspunkt)
Kveite på 14,2kg tatt på et enkroks paternostertackel agnet med hel sild.
Foto: Egil Bøe
Til slutt
Under kastet er det den øverste svivelen, hovedsena og søkkeklipset som får juling, og disse bør derfor stå i stil til kastevekten. Som et utgangspunkt bruker jeg aldri under 80lb (37kg) bruddstyrke på disse komponentene på et tackel som skal kastes ut med ei surfstang. Dette er fordi kastevekten gjerne overstiger 150gr, og tynnere (og svakere) sener kan ryke under kast. De aller fleste 0.80mm-sener har en bruddstyrke på rundt 40kg, men de to jeg har nevnt holder i massevis.

Svivlene bør være av god kvalitet. I et surf-tackel liker jeg godt å overdimensjonere litt, og kjører gjerne med 100lb svivler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar